Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Δύναμη Πολιτών: Ο Ποδονίφτης Όαση Αναψυχής

Λάβαμε και δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου της Δύναμης Πολιτών  σχετικά με την εκδίκαση της προσφυγής που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ κατά της τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη
  


 Πραγματοποιήθηκε κανονικά σήμερα η εκδίκαση των προσφυγών του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, του Δήμου Αθηναίων, φορέων και πολιτών, ενάντια στην τσιμεντοποίηση του ανοιχτού τμήματος του Ποδονίφτη που διαπερνά το Δήμο μας. Ο Δήμος μας, παρά τα όσα αναληθώς κυκλοφόρησαν από τη δημοτική αρχή, ήταν ο μοναδικός που ζήτησε αναβολή της εκδίκασης, καθότι και ο Δήμος Αθηναίων και

Εκδικάστηκε η προσφυγή – απούσα η διοίκηση Βούρου

Με συμμετοχή πολλών πολιτών πραγματοποιήθηκε χθες 2/10 η εκδίκαση της προσφυγής που είχε καταθέσει ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, αλλά και ο Δήμος Αθηναίων και πολίτες μαζί με το σύλλογο Ροή στο ΣτΕ κατά του έργου τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη. Το αίτημα που κατέθεσε η διοίκηση Βούρου για αναβολή, απορρίφθηκε με εξευτελιστικό μάλιστα τρόπο από την έδρα . Εντύπωση προκάλεσε ότι αντίστοιχο αίτημα δεν υπέβαλε ο Δήμος Αθηναίων, παρά τα όσα είχε υποστηρίξει ο Γ. Βούρος στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής περί συνεργασίας με τον Κ. Μπακογιάννη για την από κοινού στάση των δυο δήμων. 

Η παρουσία πολλών δημοτών, αλλά και κατοίκων της γύρω περιοχής και ευαισθητοποιημένων με τα ποτάμια πολιτών, δείχνει το ενδιαφέρον που υπάρχει για το σχεδιαζόμενο έργο.

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019

ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΔΟΝΙΦΤΗ

Στις 2 Οκτωβρίου εκδικάζονται οι προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο ΣτΕ κατά του σχεδίου τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη . Ο Ποδονίφτης είναι ρέμα , έχει βλάστηση , έχει ζωή. Να μην αφήσουμε να μετατραπεί σε τσιμεντένιο οχετό. Να προστατεύσουμε  έναν από τους ελάχιστους βιότοπους που έχουν μείνει ζωντανοί μέσα στον οικιστικό ιστό της Αθήνας, απορρίπτοντας ένα ακόμη καταστροφικό έργο της Περιφέρειας Αττικής.
 

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Γιατί βιάζεται ο κ. Βούρος να τσιμεντωθεί ο Ποδονίφτης;

Ανατροπή της ομόφωνης θέσης του Δήμου μας κατά του έργου εγκιβωτισμού – τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη φαίνεται ότι επιδιώκει ο ίδιος ο Γιάννης Βούρος, όπως φαίνεται από τις μεθοδεύσεις του. Πρώτα επεδίωξε να μη συζητηθεί το θέμα της νομικής εκπροσώπησης στην εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μετά αποφάσισε να ζητήσει αναβολή της εκδίκασης. Ταυτόχρονα, όπως μαθαίνουμε από το άτυπο γραφείο τύπου του (την Fxnews του Β. Βέττου), συναντήθηκε με τον δήμαρχο Αθήνας Κώστα Μπακογιάννη, από τον οποίο ζήτησε να πράξει το ίδιο.

Ο ίδιος μέχρι σήμερα δημόσια δεν έχει πει κουβέντα για το έργο που σχεδιάζεται στον Ποδονίφτη. Αντ’ αυτού μίλησε ο Παντελής Γρετζελιάς, διαχρονικός υπέρμαχος όχι μόνο της τσιμεντοποίησης, αλλά και της πλήρους κάλυψης του ρέματος.

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2019

Η διάσωση του Ποδονίφτη είναι προτεραιότητα

Μια υποψηφιότητα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη περιοχή μας . Η ΣΙΣΣΥ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ υποψήφια στο τομέα Β1 Αθήνας με το ΜΕΡΑ25 μιλάει για την απειλή τσιμεντοποιησης του Ποδονιφτη και την  επανάκαμψη του ρέματος στην Νέα Ιωνία ...



Μεγάλωσα στη Ν. Φιλαδέλφεια την δεκαετία του 1960 και δεν θα ξεχάσω ποτέ την όμορφη γειτονιά μου με τους θερινούς κινηματογράφους της, το καϊμάκι της Πλατείας Πατριάρχου, το Άλσος και τους κήπους των προσφυγικών, πανέμορφων σπιτιών.
Αυτό όμως που έχει χαραχτεί στη μνήμη μου, και σε αυτήν την εικόνα προστρέχω με γλυκιά νοσταλγία είναι το ποτάμι με τα πυκνά δέντρα και τα πουλιά στο γεφυράκι της Νέας Χαλκηδόνας. Εκεί όπου η ήδη πολύβουη Πατησίων εξαφανιζόταν ως δια μαγείας για να δώσει τη θέση της στην αρχή του ονείρου που ήταν το κοσμικό κέντρο “Κομπαρσίτα” στην όχθη του ποταμιού. Ο ήχος του ταγκό ακόμα ηχεί στα αυτιά μου μεγαλώνοντας τη θλίψη μου για τη μοίρα του Ποδονίφτη και του φυσικού τοπίου της κάποτε πανέμορφης Αττικής.
Έκτοτε, και παρά το Ν. 1650/86, που ορίζει το περιβάλλον ως “το σύνολο των φυσικών και ανθρωπογενών παραγόντων και στοιχείων που βρίσκονται σε αλληλεπίδραση και επηρεάζουν την οικολογική ισορροπία, την ποιότητα ζωής, την υγεία των κατοίκων, την ιστορική και πολιτιστική παράδοση και τις αισθητικές αξίες’’

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Ο Ποδονίφτης, ο Βούρος, ο Πατούλης και ένα σχέδιο από… παλιά


Ένα σοβαρό θέμα έχει να αντιμετωπίσει με το… καλημέρα ο Γιάννης Βούρος ως δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Στις 2 Οκτωβρίου πρόκειται να γίνει η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών που έχουν καταθέσει κατά του έργου εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη τόσο ο Δήμος μας, όσο και ο Δήμος Αθηναίων και ο σύλλογος Ροή- Πολίτες υπέρ των ρεμάτων.
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος μας έχει απορρίψει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον εγκιβωτισμό των 780 μέτρων του φυσικού τμήματος του ρέματος, έργο που έχει αποφασίσει η Περιφέρεια Αττικής και το εντάσσει στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Αντίστοιχη απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία έχει λάβει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Με βάση αυτές τις αποφάσεις, οι δυο Δήμοι έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ, επιχειρώντας να ανατρέψουν το έργο.
Η διοίκηση Βούρου, λοιπόν, θα κληθεί να τοποθετηθεί (αναγκαστικά) στο θέμα, με αφορμή την παράσταση στην εκδίκαση στο ΣτΕ.

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Ψάρια και χέλια στον… Ποδονίφτη – Η φύση αντιστέκεται στην τσιμεντοποίηση


Χέλια, μπριάνες και ποταμοκέφαλους κατέγραψαν οι ειδικοί επιστήμονες Μαρτίνος Γκαίτλιχ και Σταμάτης Ζόγκαρης σε εξόρμησή τους στο φυσικό τμήμα του Ποδονίφτη, που περνά από περιοχές μέσα στην πόλη της Αθήνας, όπως η Νέα Φιλαδέλφεια και τα Πατήσια.Λίγα μέτρα μετά το εγκιβωτιμένο και υπογειοποιημένο τμήμα του ποταμού η φύση δείχνει να ζει με επιμονή. Το σημαντικό όμως είναι να γίνει και ορατή για τον κόσμο της πόλης.
Τόσο με τον Ποδονίφτη όσο και με άλλα ποτάμια της πόλης υπάρχει ανάγκη παρέμβασης που θα περιορίζει το τσιμέντο και θα δίνει χώρο στα ποτάμια. Το σχέδιο που ανακοινώθηκε για άνοιγμα μέρους του Ιλισού αποτελεί ένα ελπιδοφόρο βήμα.

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ν. Μπελαβίλας: Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να επανεξετάσει τα σχεδιαζόμενα έργα στα ρέματα


Σημαντικές τοποθετήσεις υπέρ μιας άλλης αντιμετώπισης των ρεμάτων, που θα σέβεται τη φυσική τους κατάσταση, θα αντιμετωπίζει με οικολογικό τρόπο τις όποιες διαβρώσεις και δεν θα σχεδιάζει έργα εγκιβωτισμού και οχετοποίησης των ποταμών έγιναν στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με θέμα «Η διατήρηση των Ρεμάτων ως πολύτιμων φυσικών σχηματισμών».
Στη συζήτηση ανακοινώθηκε και μια σημαντική είδηση από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου και πρόεδρο του οργανισμού Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, Νίκο Μπελαβίλα. Έχει αποφασισθει και σχεδιάζεται η αποκάλυψη ενός τμήματος της φυσικής κοίτης του εγκιβωτισμένου Ιλισσού, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, στο κέντρο της Αθήνας!

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Προσφυγή ενάντια στην τσιμεντοποίηση του Ποδονίφτη, κατέθεσε στο ΣΤΕ ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας- Ν. Χαλκηδόνας


Την αναίρεση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με την οποία προβλέπεται η πλήρης καταστροφή του τελευταίου φυσικού τμήματος του ποταμού Ποδονίφτη στα όρια του Δήμου, ζητά ο Δήμος Ν.Φιλαδέλφειας- Ν.Χαλκηδόνας με αίτηση που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Πρόκειται για ένα έργο που έχει απορριφθεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο και  αντιπρότεινε εναλλακτικές λύσεις διευθέτησης με κριτήριο την προστασία και την ανάδειξη του μοναδικού ποτάμιου οικοσυστήματος και όχι την μετατροπή του ποταμού σε ανοιχτό τσιμεντένιο οχετό. Η περιοχή έχει χαρακτηριστεί με ΦΕΚ ως ιδιαιτέρου περιβαλλοντικού