Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

Ο Ποδονίφτης, ο Βούρος, ο Πατούλης και ένα σχέδιο από… παλιά


Ένα σοβαρό θέμα έχει να αντιμετωπίσει με το… καλημέρα ο Γιάννης Βούρος ως δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας. Στις 2 Οκτωβρίου πρόκειται να γίνει η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας των προσφυγών που έχουν καταθέσει κατά του έργου εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη τόσο ο Δήμος μας, όσο και ο Δήμος Αθηναίων και ο σύλλογος Ροή- Πολίτες υπέρ των ρεμάτων.
Με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος μας έχει απορρίψει την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον εγκιβωτισμό των 780 μέτρων του φυσικού τμήματος του ρέματος, έργο που έχει αποφασίσει η Περιφέρεια Αττικής και το εντάσσει στον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό. Αντίστοιχη απόφαση με μεγάλη πλειοψηφία έχει λάβει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων. Με βάση αυτές τις αποφάσεις, οι δυο Δήμοι έχουν καταθέσει προσφυγές στο ΣτΕ, επιχειρώντας να ανατρέψουν το έργο.
Η διοίκηση Βούρου, λοιπόν, θα κληθεί να τοποθετηθεί (αναγκαστικά) στο θέμα, με αφορμή την παράσταση στην εκδίκαση στο ΣτΕ.
Μπορεί προεκλογικά να απέφυγε να πάρει θέση για το θέμα του τσιμεντώματος ενός μεγάλου βιότοπου της πόλης μας, αλλά τον Οκτώβριο θα αποκαλύψει τι ακριβώς εννοούσε όταν ανέγραφε στο πρόγραμμά της “Αναβάθμιση, αξιοποίηση και δημιουργία χώρων αναψυχής στα πρανή των τριών ποταμών του δήμου μας (Κηφισός, Ποδονίφτης, Γιαμπουρλάς)”.
Να θυμίσουμε ότι κατά του έργου τσιμεντοποίησης του Ποδονίφτη είχε ψηφίσει τόσο ο (πρώτος σε σταυρούς σήμερα στο συνδυασμό Βούρου) Λύσσανδρος Γεωργαμλής, όσο και ο (αποτυχών να εκλεγεί) Λευτέρης Πλάτανος. Κατά του έργου είχε ψηφίσει και ο (υποστηρικτής του Γ. Βούρου σήμερα) Χρήστος Κοπελούσος. Δυο ακόμα εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με το συνδυασμό της νέας πλειοψηφίας, που συμμετέχουν και στην τωρινή σύνθεση του Δ.Σ., οι Δ. Κανταρέλλης και Μ. Κουτσάκης δεν ήταν παρόντες στην επίμαχη συνεδρίαση και έτσι απέφυγαν να… εκτεθούν.
Αντίστοιχα θα πρέπει να λάβει θέση και ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης, ο οποίος επίσης απέφυγε προεκλογικά να λάβει θέση για το σχεδιαζόμενο έργο.
Θέση όμως θα πρέπει να πάρει και ο νέος περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, ο οποίος θα βρεθεί στο δίλημμα: ή να φανεί συνεπής στη θέση που εξέφρασε για “νέα στρατηγική για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής”, όταν επισκέφθηκε την πόλη μας, ή να ακολουθήσει την λογική των διαχρονικών εργολάβων από τις δεκαετίες 80 και 90 τσιμεντώματος των ποταμών, λογική που ακολούθησε και η διοίκηση της Ρένας Δούρου, ερχόμενη σε ευθεία αντίθεση με τους δυο ενδιαφερόμενους δήμους και τους κατοίκους.

Κι ένα σχέδιο από τα… παλιά

Η συζήτηση για το έργο της Περιφέρειας που αφορά τον Ποδονίφτη, όμως αποκτά ανησυχητικό ενδιαφέρον από την… επανεμφάνιση Γρετζελιά. Να θυμίσουμε ότι ο βασικός σύμμαχος του Γ. Βούρου στη νέα θητεία και πρώην δήμαρχος Παντελής Γρετζελιάς έχει εκφραστεί για το θέμα του Ποδονίφτη:
«…θέτουμε σε εφαρμογή όλες τις νόμιμες διαδικασίες τόσο για την διευθέτηση , διαμόρφωση και ανάπλαση… με βάση μελέτη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και των αρμοδίων αρχών…», αναφέρει το πρόγραμμα του Ξανά Μαζί. Από όσα γνωρίζουμε η μόνη μελέτη που υπάρχει είναι αυτή που προβλέπει το τσιμέντωμα του Ποδονίφτη. Άρα υποθέτουμε ότι ο πρώην δήμαρχος υποστηρίζει το έργο.

Πώς να μην το κάνει άλλωστε; Ο ίδιος φρόντισε ήδη από το ξεκίνημα της προεκλογικής του εκστρατείας να θυμίσει ότι επί θητείας του έγιναν τα έργα του… σκεπαστού Ποδονίφτη. Όπως σχολιάσαμε και τότε, οι κάτοικοι της περιοχής θυμούνται πολύ καλά την ένθερμη υποστήριξη του τότε δήμαρχου Νέας Φιλαδέλφειας στο σχέδιο πλήρους εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη και δημιουργίας μιας λεωφόρου ταχείας κυκλοφορίας στη θέση του ποταμού, σχέδιο που σκόνταψε στην τότε άρνηση του Δήμου Νέας Χαλκηδόνας.
Το σχέδιο αυτό, σχέδιο που πολλοί χρησιμοποιούσαν ως εναλλακική λύση για την πρόσβαση στο γήπεδο, το οποίο δήθεν θα συνέβαλε και στην… κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Δεκελείας, φαίνεται ότι δεν έπαψε ποτέ να υπάρχει στα μυαλά όσων σκέφτονται την πόλη ως… κήπο εξυπηρέτησης του γηπέδου.Να σημειώσουμε ότι το ίδιο το τρέχον έργο εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη δεν είναι τίποτα άλλο από το παλιό αυτό σχέδιο πλήρους εγκιβωτισμού, με αφαίρεση της οριζόντας πλάκας (καπάκι) από πάνω. Άλλωστε η ίδια η οχετοποίηση του ποταμού, όπως υπάρχει ήδη εφαρμοσμένη στο κατάντι τμήμα του Ποδονίφτη μετά τη γέφυρα της οδού Χαλκίδος, είναι μια “έτοιμη λύση” για κάθε… αξιοποίηση του χώρου που θα προκύψει.
Αυτό, λοιπόν, που περιμένει να ακούσει ο λαός της πόλης μας είναι: τελικά ποιο πρόγραμμα θα εφαρμόσει η νέα δημοτική αρχή για τον Ποδονίφτη; Θα ακολουθήσει το (ολιγόλογο και ασαφές) πρόγραμμα της Πολιτών Πολιτείας, ή το (καταστροφικό για το ποτάμι και την πόλη) σχέδιο του Ξανά Μαζί; Θα ακολουθήσει την εκπεφρασμένη άποψη της πόλης ενάντια στην καταστροφή και τσιμεντοποίηση του μεγάλου πνεύμονα πρασίνου που αναπτύσσεται στα πρανή του Ποδονίφτη; Ή θα γίνει αρωγός ανομολόγητων σχεδίων χρησιμοποίησης ενός δήθεν αντιπλημμυρικού έργου για άλλους σκοπούς;
Σε κάθε περίπτωση, η στάση της νεοεκλεγμένης δημοτικής αρχής θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαριστεί και σίγουρα πριν τις 2 Οκτωβρίου. Αναμένουμε…

αναδημοσίευση από  politisfx.gr