Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Ν. Μπελαβίλας: Η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να επανεξετάσει τα σχεδιαζόμενα έργα στα ρέματα


Σημαντικές τοποθετήσεις υπέρ μιας άλλης αντιμετώπισης των ρεμάτων, που θα σέβεται τη φυσική τους κατάσταση, θα αντιμετωπίζει με οικολογικό τρόπο τις όποιες διαβρώσεις και δεν θα σχεδιάζει έργα εγκιβωτισμού και οχετοποίησης των ποταμών έγιναν στην πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22 Ιανουαρίου, από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, με θέμα «Η διατήρηση των Ρεμάτων ως πολύτιμων φυσικών σχηματισμών».
Στη συζήτηση ανακοινώθηκε και μια σημαντική είδηση από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου και πρόεδρο του οργανισμού Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ, Νίκο Μπελαβίλα. Έχει αποφασισθει και σχεδιάζεται η αποκάλυψη ενός τμήματος της φυσικής κοίτης του εγκιβωτισμένου Ιλισσού, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου, στο κέντρο της Αθήνας!

Τόσο οι ομιλητές της ημερίδας, όσο και οι μετέχοντες στην συζήτηση που ακολούθησε, τόνισαν τη νέα θεώρηση που επικρατεί πλέον γύρω από την πολιτική για τα ποτάμια, ανατρέποντας λογικές που επικράτησαν πριν 50 χρόνια. Δεν είναι τυχαίο που από αρκετούς ομιλητές υπήρξαν αρνητικές τοποθετήσεις για τα έργα – παρεμβάσεις που σχεδιάζονται ή πραγματοποιούνται στην Πικροδάφνη, το Μέγα Ρέμα Ραφήνας και τον Ποδονίφτη.
Χαρακτηριστικότερη η τοποθέτηση του Νίκου Μπελαβίλα, ο οποίος τόνισε ότι η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να επανεξετάσει τα έργα που σχεδιάζονται ή βρίσκονται σε εξέλιξη, “ακόμα και αν χρειαστεί να χάσει 20 εκατομμύρια”, όπως είπε. Είχε προηγηθεί η ομιλία του Χαράλαμπου Βερβέρη, επικεφαλής της αρμόδιας Διεύθυνσης Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ, ο οποίος είπε ότι η υπηρεσία του γνωμοδοτεί αρνητικά στις περισσότερες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) τέτοιων έργων, αλλά και της δημάρχου Αγίου Δημητρίου, Μαρίας Ανδρούτσου, η οποία εξέφρασε την αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας για τα έργα που έχουν σχεδιαστεί στην Πικροδάφνη.
Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας, Γιώργος Κατερίνης, ο οποίος παρουσίασε την αρνητική θέση του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας (αλλά και του όμορου Δήμου Αθηναίων) στο σχεδιαζόμενο έργο εγκιβωτισμού του Ποδονίφτη και ανακοίνωσε την προσφυγή που κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της έγκρισης της ΜΠΕ του έργου αυτού.
Σε δύσκολη θέση βρέθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος – Κλιματικής Αλλαγής & Έργων Αντιπλημμυρικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής, Νάσος Αναγνωστόπουλος, ο οποίος δέχθηκε ερωτήματα, αλλά και επικρίσεις για αποφάσεις της Περιφέρειας. Ο ίδιος μίλησε για τις ευθύνες που επωμίζεται η Περιφέρεια όταν έχει να αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές, ειδικά όταν σε αυτές υπάρχουν ανθρώπινα θύματα, όπως στην πλημμύρα της Μάνδρας, γεγονός που οδηγεί σε υλοποίηση προϋπαρχουσών μελετών. Η τοποθέτηση πάντως του Ν. Μπελαβίλα, αποτελεί μια διέξοδο για την Περιφέρεια, ειδικά αφού όπως είπε την έχει συζητήσει και με την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου.

Οι ομιλητές

Οι υπόλοιποι ομιλητές στις δυο ενότητες της ημερίδας ήταν:
Ο Ιάκωβος Γκανούλης, Ειδικός Γραμματέας Υδάτων, Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ, με θέμα «Αποκατάσταση Ρεμάτων στο Πλαίσιο μιας “Καλής” Υδρο-Διακυβέρνησης».
Ο Νικόλαος Ρόζος, Επίτιμος Αντιπρόεδρος ΣτΕ, με θέμα «Η νομολογιακή αντιμετώπιση των ρεμάτων».
Ο Αλέξανδρος Μποφίλιας, Αρχιτέκτων Τοπίου, με θέμα «Η ανάδειξη των Ρεμάτων ως μοχλός για την ορθολογική ανάπτυξη του αστικού χώρου».
Ο Γιάννης Πολύζος, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ, με θέμα «Για ένα Ολοκληρωμένο Δίκτυο Πράσινων και Μπλε Διαδρόμων στην Μητροπολιτική Αθήνα».
Η Μάρω Ευαγγελίδου, Αρχιτέκτων-Πολεοδόμος, πρώην στέλεχος ΟΡΣΑ και ΥΠΕΝ.
Ο Δημήτρης Ντινόκας, τ. Διευθυντής Δασικών Έργων και Υποδομών ΥΠΕΝ.

αναδημοσίευση από  politisfx


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου