Ζω στον Ποδονίφτη...
Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022
Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021
Περνάει ρέμα από τη γειτονιά μου; Γιατί πλημμυρίζουμε;
Για να πάρουμε απάντηση στην ερώτηση "γιατί πλημμυρίζουν τόσοι δρόμοι και τοποθεσίες του λεκανοπεδίου κατά τις έντονες βροχοπτώσεις" αρκεί να παρατηρήσουμε πόσες είναι οι κόκκινες γραμμές στον χάρτη σε σχέση με τις μπλε (ή γαλάζιες). Το νερό της βροχής απλά συνεχίζει να κυλά στα ρέματα που καλύφθηκαν τα τελευταία 180 χρόνια στην Αθήνα, ακολουθώντας τους κανόνες της φυσικής (και της φύσης) και αδιαφορώντας για ό,τι έχει επέμβει στο φυσικό περιβάλλον. Ο νόμος της βαρύτητας δεν αναιρείται επειδή η πόλη χτίστηκε πάνω στα ρέματα. Τα ίχνη από τις παλιές κοίτες παραμένουν χαμηλότερα από το γύρω (αστικό πλέον) ανάγλυφο, οι αποχετευτικοί αγωγοί που τις έχουν αντικαταστήσει αδυνατούν να παραλάβουν άμεσα και εξολοκλήρου τις ποσότητες της καταιγίδας, κι έτσι το νερό συσσωρεύεται στην επιφάνεια, διαπερνώντας και υπερκαλύπτοντας τους δρόμους και οτιδήποτε άλλο βρεθεί στο διάβα του.
Αναζητήστε την περιοχή σας στον χάρτη,
Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021
Μια όαση σε μια έρημο τσιμέντου
του Παναγιώτη Λατσούδη *
Μια όαση σε μια έρημο τσιμέντου. Τα περισσότερα ρέματα του λεκανοπεδίου Αττικής ακολουθούν τσιμεντένιες ή και υπόγειες διαδρομές. Στα λίγα σημεία που τους χαρίζεται έδαφος και ήλιος, δημιουργούνται πραγματικές οάσεις ζωής για τα υδρόβια και καλοβατικά πουλιά, τα αμφίβια, τα ψάρια, τα αμφίβια και μύρια όντα που έχουν ανάγκη το νερό και τις πυκνές φυλλωσιές και για τα οποία η τσιμεντούπολη είναι το ίδιο αφιλόξενη όσο μια έρημος.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία των ρεμάτων στο λεκανοπέδιο Αττικής βρίσκεται στον Ποδονίφτη,
Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020
"Ποδονίφτης" του Παύλου Μεθενίτη
Αναδημοσιεύουμε ένα άρθρο του Φιλαδελφειώτη δημοσιογράφου και συγγραφέα από την Εφημερίδα των Συντακτών . Ένα οδοιπορικό στις παιδικές του μνήμες , στην ιστορία του Ποδονίφτη και σε μια τεκμηρίωση γιατί πρέπει να υπερασπιστούμε την ύπαρξη του ρέματος και όχι την κατασκευή του οχετού
Πριν από μισό αιώνα, όταν ήμουν μικρό παιδί, πήγαινα με τον παππού μου από τη Νέα Φιλαδέλφεια στη Νέα Ιωνία, περνώντας μέσα από το Αλσος της Φιλαδέλφειας, που τελείωνε στο ρέμα του Ποδονίφτη. Οι όχθες του ήταν πνιγμένες στις καλαμιές και τις λυγαριές, με πυκνά υπεραιωνόβια δέντρα να δημιουργούν μια φυσική αψίδα πάνω από το ρέμα, σκιάζοντας τις πρώτες αυλές από τα χαμόσπιτα της Νέας Ιωνίας, με τους χαμηλούς μαντρότοιχους, τους γκαζοντενεκέδες με τον βασιλικό και τα απλωμένα ρούχα. Σε αυτά τα σπιτάκια έμεναν ίσως οι εργάτριες και οι εργάτες που δούλευαν στα πάμπολλα κλωστοϋφαντουργεία της Νέας Ιωνίας. Θυμάμαι ακόμα, στον πηγαιμό, το νερό του Ποδονίφτη να είναι κατακόκκινο, ενώ στον γυρισμό από τη Νέα Ιωνία, να λάμπει καταπράσινο, από τα εκάστοτε απόβλητα των βαφείων που χύνονταν, φυσικά, στο ρέμα...Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020
«Οχι» από το ΣτΕ σε διευθέτηση Ποδονίφτη
Δεκτή έγινε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του Δήμου Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας κατά του εγκιβωτισμού του τελευταίου ελεύθερου τμήματος του Ποδονίφτη. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε ότι η Περιφέρεια αιτιολόγησε επαρκώς την ανάγκη διευθέτησης του ρέματος, όχι όμως και την επιλογή της κατασκευής τσιμεντένιου αγωγού, ο οποίος θα εμποδίζει την τροφοδοσία των υπόγειων υδροφορέων.
Η προηγούμενη δημοτική αρχή Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας είχε προσφύγει κατά της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση το 2018.
Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020
Υπόγειος Ποδονίφτης
Εξερεύνηση στο υπογειοποιημένο ποτάμι από Ν.Χαλκηδόνα έως Φιλοθέη (27.10.2019)
Η Γεωμυθική παρουσιάζει: Υπόγειος Ποδονίφτης - Εξερεύνηση στο υπογειοποιημένο τμήμα του ποταμού, από την Νέα Χαλκηδόνα (γέφυρα Χαλκίδος) μέχρι την Φιλοθέη (Εκκλησία Αγίας Φιλοθέης, Γράμμου Βίτσι και Καλλιγά)
Ημερομηνία εξερεύνησης: 27.10.2019
Ομάδα εξερεύνησης: Κατερίνα Ahaka Χαλαμπαρδάκη,
Γιώργος Καφαντάρης,
Δημήτρης Θεοδοσόπουλος
Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019
Δύναμη Πολιτών: Ο Ποδονίφτης Όαση Αναψυχής
Πραγματοποιήθηκε κανονικά σήμερα η εκδίκαση των προσφυγών του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, του Δήμου Αθηναίων, φορέων και πολιτών, ενάντια στην τσιμεντοποίηση του ανοιχτού τμήματος του Ποδονίφτη που διαπερνά το Δήμο μας. Ο Δήμος μας, παρά τα όσα αναληθώς κυκλοφόρησαν από τη δημοτική αρχή, ήταν ο μοναδικός που ζήτησε αναβολή της εκδίκασης, καθότι και ο Δήμος Αθηναίων και