αναδημοσίευση από την εφημερίδα των Συντακτών
23.02.2018, 23:44 | Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
23.02.2018, 23:44 | Συντάκτης: Στέργιος Ζιαμπάκας
Το φυσικό τμήμα της κοίτης του Ποδονίφτη, όπως είναι σήμερα |
«Για εμάς, τους κατοίκους, ο Ποδονίφτης είναι το ρέμα μας. Δεν είναι ένας οχετός ομβρίων υδάτων. Συγκινήθηκα ακούγοντας συμβούλους να λένε πως πρέπει να προστατευτεί το ρέμα. Παρακαλώ, προστατέψτε το».
Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Μ. Γκέτλιχ, κάτοικο των Πατησίων. Ειπώθηκαν στη διάρκεια του χθεσινού δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων, το οποίο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου της Περιφέρειας Αττικής για τη διευθέτηση του Ποδονίφτη σε μήκος 771 μέτρων, στο τμήμα από τη γέφυρα της οδού Χαλκίδος ώς τη γέφυρα Εράτωνος.
Εισακούστηκαν τα λόγια του κ. Γκέτλιχ, καθώς το δημοτικό συμβούλιο όχι μόνο γνωμοδότησε αρνητικά (δεν υπήρξε ούτε μία θετική ψήφος), αλλά και, σε συνεργασία με τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, συστήνει διαδημοτική επιτροπή, με στόχο, έπειτα από επαφές με την περιφερειακή Αρχή, να αλλάξει περιεχόμενο και κατεύθυνση η μελέτη.
Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια του συμβουλίου, η συγκεκριμένη, «παρωχημένη», «έωλη» και «αναξιόπιστη» μελέτη μετατρέπει το μοναδικό ποτάμι του δήμου Αθηναίων, που παραμένει στη φυσική του μορφή (με βλάστηση και πανίδα, όπως ψάρια, βατράχια, αηδόνια, αλκυόνες), σε έναν ανοιχτό τσιμεντένιο οχετό.
«Καλούμε να καταστρέψουμε το τελευταίο φυσικό μνημείο της πόλης», είπε χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος Αθηναίων για θέματα Πρασίνου, Λενιώ Μυριβήλη.
Το έργο προωθείται ως αντιπλημμυρικό, ενώ στο συγκεκριμένο σημείο του Ποδονίφτη «η κοίτη είναι επαρκής και δεν έχουμε εντοπίσει πλημμύρες. Αντιθέτως, η κατασκευή του έργου θα αυξήσει τον κίνδυνο πλημμύρας, λόγω ανυπαρξίας ανάσχεσης της υφιστάμενης κοίτης. Είναι υπαρκτός κίνδυνος, δεν είναι κινδυνολογία», τόνισε η γεωλόγος μηχανικός και μέλος του περιβαλλοντικού συλλόγου «Ροή», Ροδούλα Κωνσταντινίδου, αποκαλύπτοντας νωρίτερα ότι η μελέτη περιέχει «τεράστια κομμάτια κόπι-πέιστ από τη μελέτη του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας!».
Το εγκιβωτισμένο τμήμα, πριν την εκβολή του στον Κηφισό. Μια εικόνα στην οποία παραπέμπουν και οι αλλαγές που προωθεί η μελέτη | |
Πρόκειται για τη δεύτερη αρνητική γνωμοδότηση που συναντά η μελέτη, μετά την αντίστοιχη (και μάλιστα ομόφωνη) του δήμου Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας. Μιλώντας στο χθεσινό συμβούλιο, ο δήμαρχος της γειτονικής πόλης, Αρ. Βασιλόπουλος, έκανε λόγο για επέμβαση «στηριγμένη σε μια παλιά μελέτη και μια αντίληψη που όχι μόνο δεν εναρμονίζεται με τις σύγχρονες αντιλήψεις, αλλά ούτε και με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία και την πάγια νομολογία του ΣτΕ» και μια μελέτη «που δεν εξέτασε κανένα εναλλακτικό σενάριο», για να προωθήσει μια «λύση μη αποδεκτή περιβαλλοντικά», όπως είπε, επικαλούμενος μάλιστα έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.
Ολα αυτά ενώ «στο εξωτερικό ανοίγουν ξανά τα σκεπασμένα ποτάμια», όπως σχολίασε ο δημοτικός σύμβουλος Γ. Π. Αποστολόπουλος.
Αλλά και ενώ η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Αθηναίων είχε γνωμοδοτήσει αρχικά θετικά, ενώ έτρεχε η σχετική διαβούλευση, πριν στείλει την υπόθεση στο δημοτικό συμβούλιο που γνωμοδότησε καθυστερημένα...