Σάββατο 31 Μαρτίου 2018

Το ρέμα του Ποδονίφτη: προσεγγίζω-βιώνω-μαθαίνω

 Mια πολύ ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερα επίκαιρη για την περιοχή μας διπλωματική εργασία από δυο φοιτήτριες του ΕΜΠ, με θέμα τον Ποδονίφτη, αλιεύσαμε στο διαδίκτυο. Μια διαφορετική ματιά από τα συνηθισμένα, με μια οπτική ευλογίας κι όχι δαιμονοποίησης των ρεμάτων. Αναδημοσιεύουμε το www.greekarchitects.gr.

Φοιτήτριες: Ανθή Κανέλλη, Ευανθία Κουτουλάκη
Επιβλέποντες καθηγητές: Σ.Γυφτόπουλος, Ε.Κλαμπατσέα
Σύμβουλοι: Η.Καρύδη, Μ.Παπαϊωάννου
Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π.
Ημερομηνία Παρουσίασης: 27/3/2015



Ακόμα και αν χάνεται μέσα τους σύγχρονους αστικούς χώρούς, το νερό παραμένει βασικό συστατικό της ζωής. Με το ταξίδι της βροχής, του πάγου ή του χιονιού προς τη θάλασσα, το νερό δημιουργεί αξεπέραστες χαράξεις στη γη επηρεάζοντας τα γόνιμα εδάφη και ορίζοντας σημεία στα οποία αναπτύχθηκε η ανθρώπινη ιστορία.

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

Περπατώντας στο ρέμα Ποδονίφτη, που θα μπορούσε να είναι φυσικός παράδεισος μέσα στην πόλη


από το ιστολόγιο του Νίκου Χρυσόγελου (http://chrysogelos.gr/) αντιγράφουμε το παρακάτω κείμενο του και δημοσιεύουμε τις εξαιρετικές φωτογραφίες του  από το οδοιπορικό (19/3/2018)


Ο Ποδονίφτης είναι μέρος του ρέματος / ποταμού που πηγάζει από την Πεντέλη, συνεχίζει στην ρεματιά Χαλανδρίου, φτάνει στη Φιλοθέη, και τελικά καταλήγει στον Κηφισό, διασχίζοντας περιοχές της Ν. Ιωνίας, της Φιλαδέλφειας και της Αθήνας.

Ένα μέρος του όμως καλύφθηκε στη δεκαετία του 90, ενώ τώρα η Περιφέρεια Αττικής, θέλει να εγκιβωτίσει τα τελευταία 800 μέτρα φυσικής κοίτης, να μετατρέψει δηλαδή σε τσιμεντένιο ανοιχτό αγωγό ομβρίων το ποτάμι.